| Orvosi cikkek : Dr. Dinya Zoltán: Érelmeszesedés: A betegségeket okozó betegség |
Dr. Dinya Zoltán: Érelmeszesedés: A betegségeket okozó betegség
2005.09.21. 13:03
A flavonoidok rendszeres szedés esetén antioxidáns és érfalstabilizáló hatásuk révén férfiakban és nőkben korosztálytól függetlenül lassítják, gátolják a meszesedés kialakulását, és fejtik ki betegségmegelőző hatásukat.
Dr. Dinya Zoltán:
Érelmeszesedés:
A betegségeket okozó betegség
Az érelmeszesedés és a következményes szívkoszorúér-betegségek ugyan tipikusan modern korunk kísérői, ám a probléma már régebb óta ismert. 1892-ben az orvostudós Sir William Osler még csak azt írhatta le, hogy hosszú pályafutása alatt mindössze néhány tucat esetet látott, ám alig két évtizeddel később a fejlett országokban a koszorúér-betegségekben meghaltak aránya már az összes halálozás 12%-át tette ki. A nyolcvanas évekre ez az arány már a 30%-ot is elérte, és ezzel ma a daganatos megbetegedések mellett a vezető halálokok közé tartozik. Érthető, hogy ez a drámai növekedés kiterjedt kutatásokat indított meg. 1985-ben két amerikai kutató, Michael Brown és Joseph Goldstein például Nobel-díjat is kapott annak kiderítéséért, hogy hogyan szállítódik az érelmeszesedésben fontos anyag, a koleszterin a vérben.
Az érelmeszesedés a szervezetben bárhol kialakulhat a verőerek falán, tipikusan a szívkoszorúereken, a végtagokban és az agyi erekben jelentkezik. Leggyakoribb megjelenési formájában meszes foltok keletkeznek meg az érfalak legbelső rétegében, miután különböző rizikótényezők (magasvérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, mozgáshiány, stressz, nem megfelelő táplálkozás, bizonyos vírusok, stb.) károsítják az érfalat. Az így keletkezett apró sérüléseken zsírszerű molekulák (koleszterin és LDL zsír-fehérjék), kalcium-sók („mész”) rakódnak le, ez az érelmeszesedés folyamata. Ennek eredményeként az érfal rugalmassága csökken, majd a meszes lerakódás növekedésével az ér átmérője szűkül, végül akár el is záródik. Az így fokozódó keringésromlás az érintett szervek tápanyagellátását rontja, ez pedig előbb-utóbb számos betegség (pl. szívinfarktus, szellemi leépülés) forrásává válik. A károsodott érfal hajlamosít a vérrögösödésre, azaz trombózis kialakulására is, ennek leszakadása és elsodródása pedig az embólia kialakulásához vezethet.
Az érelmeszesedés első lépései már gyermekkorban elkezdődnek, ez a megelőzés, folyamatlassítás szerepét húzza alá!
Férfiakban korábban és gyakrabban fejlődik ki az érelmeszesedés, de nőkben a menopauza után szintén megnő a valószínűsége.
A dohányzás romboló hatása egyértelmű, a nikotin feltehetően közvetlenül is károsítja az érfal belső rétegét. Különösen veszélyes a gyermekkorban kezdett dohányzás és a napi 10 szál feletti cigarettaszám.
Az ötvenes években született meg a feltételezés az étkezési szokások és a szívrohamok növekvő gyakorisága közötti kapcsolatról, ezt többen vitatták, de végül a 80-as években amerikai kutatóknak sikerült végérvényesen bizonyítani a táplálkozási szokások fontosságát. A magasvérnyomás oka és következménye is az érelmeszesedésnek. Az érfalra nehezedő fokozott nyomás károsítja annak tápanyagáteresztő tulajdonságait, ami megkönnyíti a károsító molekulák (pl. az LDL zsír-fehérjék) érfalba jutását, és így a meszesedési folyamatot.
Az érfalakban lerakódó károsító anyag jelentős része a koleszterin. A szervezetünk a bevitt zsírokból a májban termeli a koleszterint, de az az ételeinkben közvetlenül is megtalálható (jórészt a tojássárgájában, zsíros húsokban), így helytelen táplálkozás esetén a szükségesnél nagyobb arányban lehet jelen testünkben. A koleszterin legfőbb szállítója a már többször említett LDL, melynek funkciója, hogy a koleszterint a szövetek felé továbbítsa. Az érfali elmeszesedett foltokban található koleszterin többsége ebből az LDL-ből származik. Az érelmeszesedés folyamatában fontos lépés az LDL átalakulása (ún. oxidációja). Az így módosult anyag lesz az, ami kapcsolatba kerül az érfal sejtjeivel és végső soron a meszesedéshez vezet.
Számos tudományos közlemény támasztja alá, hogy a flavonoidok, így a FLAVIN7 ezen átalakulás, oxidációs folyamat hatékony akadályozásával védelmet biztosítanak az érelmeszesedéssel és a következményes szívkoszorúér megbetegedésekkel, szívinfarktussal szemben.
A flavonoidok rendszeres szedés esetén antioxidáns és érfalstabilizáló hatásuk révén férfiakban és nőkben korosztálytól függetlenül lassítják, gátolják a meszesedés kialakulását, és fejtik ki betegségmegelőző hatásukat.
Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a prevenciós-terápiás eljárások egyike sem, még a koszorúereken alkalmazott áthidaló (ún. bypass) műtétek is csak akkor vezethetnek tartós eredményre, ha azok megfelelő szemlélettel, életmódváltoztatással párosulnak.
Forrás:
- Magyar I., Petrányi Gy.: A belgyógyászat alapjai, II. kötet, p.1311., Medicina, 1986.
- Duinn N., Sutcliffe J.: Az orvoslás története, p216., Medicina, 1993.
- Aviram M., Fuhrman B.: Wine flavonoids protect against LDL oxidation and atherosclerosis, In.: Annals of the New York Academy of Sci, 957: 146-61, 2002. May
- Ruping Xu, Wallace H. Yokohama et al: Effect of dietary catechin and vitamin E on aortic fatty streak accumulation in hypercholesterolemic hamsters. In.: Atherosclerosis 137 (1998) 29-36.
| |