Egyéb cikkek : Amit az antioxidánsokról és a szabadgyökökről tudni kell |
Amit az antioxidánsokról és a szabadgyökökről tudni kell
2005.02.20. 16:51
Szervezetünk az antioxidáns vitaminokat nem tudja előállítani, ezért külső forrásból, elsősorban a táplálékból kell fedezni a szükségletet.
A molekulákat alkotó elemeket páros számú elektronokból álló kötések kapcsolják össze, amelyek a molekula stabilitását biztosítják. Vannak azonban páratlan elektront tartalmazó molekulák, amelyek rendkívül labilisak, reaktívak és a páros állapot visszaállítására törekednek, ezzel oxidatív folyamatok sorát elindítva a szervezetben.
Ezeket az agresszív molekulákat nevezzük szabadgyököknek.
A szabadgyökök alapvetően a szervezetben végbemenő
anyagcsere-folyamatok során keletkeznek.
Szabadgyök például a szuperoxidgyök, amely a légzés során az oxigénmolekulából származik és az ún. hidroxilgyök, ami a szövetekben lejátszódó gyulladásos reakciók során keletkezik.
A szabadgyökök külső forrásból is bejuthatnak a szervezetbe, például a környezeti ártalmak (kipufogógáz, sugárzás) és a helytelen életmód (dohányzás, erős napfényhatás) révén. A szabadgyökök az elvesztett elektronjaikat a környező szövetekből próbálják pótolni, elektront vonnak el, ezzel károsítva a sejtfal felépítését. A sejtfalat részben olyan zsírmolekulák építik fel, amelyek kémiai szerkezetükből adódóan könnyen sérülnek (oxidálódnak) a szabadgyökök támadása során.
A károsító folyamatok eredménye a sejtek szétesése
és a szövetek károsodása.
A szervezetnek bonyolult antioxidáns védekezőrendszere van a szabadgyökök károsító hatásának kivédésére. Az antioxidáns vitaminok megvédik a szervezet sejtjeit a szabadgyökök által okozott károsodásoktól, anélkül, hogy önmaguk káros anyaggá válnának. Saját elektronjaikat adják át a szabadgyök-molekuláknak, így a romboló folyamatokat lassítják vagy meggátolják.
A szabadgyököknek azonban nemcsak a szervezetet károsító folyamatokban (öregedés, daganatos megbetegedések),
hanem az immunvédekezésben is jelentős szerepük van.
A vízben oldódó vitaminok közül a C-vitamin, a zsírban oldódóak közül az E-vitamin, illetve az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin antioxidáns hatású. A béta-karotin semlegesíti a szervezetben termelődő és a külső forrásból bejutó szabadgyököket. Elnyomja a bőrben az ultraviola sugárzás hatására keletkező rendkívül aktív oxigénmolekulákat. A C-vitamin az immunvédekezés és a molekuláris szintű kémiai folyamatok szempontjából jelentős. Az E-vitamin a sejtfal védelmében játszik nagy szerepet, gátolja a zsírok oxidációját. Az antioxidáns rendszer több alkotóeleme egymás hatását erősítve növeli a szervezet ellenálló képességét. A C-vitamin regenerálja az E-vitamint, az E-vitamin pedig megvédi a béta-karotin kémiai kötéseit a szabadgyökök károsító hatásával szemben.
Szervezetünk az antioxidáns vitaminokat nem tudja előállítani, ezért külső forrásból, elsősorban a táplálékból kell fedezni a szükségletet.
A zsírban oldódó vitaminok elraktározódnak, a vízben oldódó vitaminok feleslegét azonban gyorsan kiürítjük. Ezért kell a vízben oldódó vitaminokat naponta az ajánlott mennyiségben fogyasztani.
Bolla Erika
Megjegyzés: a Flavin7 flavonoid, illetve antioxidáns tartalmú készítmények szabadgyökökre való hatása kb. 20-szor nagyobb, mint az E-vitaminé!
|