|
Mire jók az antioxidánsok?
2005.02.14. 19:53
Amikor lélegzünk, a szervezetbe oxigén kerül és szabadgyökök képződnek. Az antioxidáns tápanyagok védelmet biztosítanak ez ellen az oxidáció ellen azáltal, hogy ártalmatlanná teszik a szabadgyököket.
Amikor lélegzünk, a szervezetbe oxigén kerül és szabadgyökök képződnek. A szabadgyökök olyan atomok, melyeknek van legalább egy páratlan elektronjuk, ami miatt labilissá és roppant reaktívvá válnak. Ezek után a szabadgyökök elterjednek az egész testben, károsítva a sejtjeinket, miközben megbontják más sejtek stabil elektronpárjait, ami ahhoz vezet, hogy még több szabadgyök és labilis vegyület képződik, és még több pusztítás... ez a fajta sejtkárosodás gyengítheti testünk betegségekkel szembeni védekezőképességét.
Sőt, egyes tanulmányok kimutatták, hogy ez a károsodás szorosan összekapcsolódik az öregedés folyamatával.
Egyszerű otthoni kísérlet, hogy egy kettévágott alma egyik felére citromlevelet csöpögtetünk, a másikat szabadon hagyjuk. Kis idő múlva azt észleljük, hogy a szabadon hagyott rész barnulni kezd – vagyis a levegőben lévő szabadgyökök hatására az alma oxidálódik. A citrommal (C-vitaminnal) kezelt felületű rész viszont friss marad. Ez a kísérlet egyébként dr. James Balch, a Prescription for Nutritional Hearling (Recept a táplálkozással történő gyógyuláshoz) című könyv társszerzője nevéhez fűződik, aki egy szelet almán mutatta be a szabadgyökök hatását.
Az antioxidáns tápanyagok védelmet biztosítanak ez ellen az oxidáció ellen azáltal, hogy ártalmatlanná teszik a szabadgyököket. Testünk természetes úton képez néhány antioxidáns vegyületet, a többit azonban táplálkozás útján kell bejuttatni a szervezetbe.
Mivel a legtöbb ember nem eszik elegendő zöldséget és gyümölcsöt, számukra bölcs dolog a jó minőségű antioxidáns-kiegészítők (pl. Flavin 7) használata.
| |