|
Amit a Flavinról tudni kell
2005.02.14. 19:40
A FLAVIN7 gyümölcsök flavonoid, más növényi antioxidáns és resveratrol koncentrátuma.
Több éves széles körű kísérleti munka, valamint a korábbi nemzetközi és hazai kutatások eredményeként a termék főbb alapanyagait a szőlő, fekete szeder, fekete cseresznye, fekete ribizli, szilva, illetve alma képezik. Ezen gyümölcsök magas polifenol tartalma több neves kutató által bizonyított. A flavonoidok jelentős farmakológiai, fiziológiai hatásai régóta ismertek és bizonyítottak, de napjainkban is számos élettani és klinikai kutatás folyik ebben a témában, melynek során további - korábban nem ismert - kedvező hatásuk nyer igazolást.
1936-ban Rusznyák és Szent-Györgyi igazolták, hogy a növényekben esszenciális szerepük van, az emberi szervezetben vitaminszerű hatással rendelkeznek. További kedvező élettani hatásuk közül kiemelhető az antibakteriális, féregellenes, májvédő, vírusellenes hatás, streptococcus mutánsok, glükozil transzferáz enzimeinek gátlása, fogszuvasodás gátlás, lipoxigenáz függő peroxidáció gátlása, kórokozó közvetített antitumor hatás: citotoxikus hatás, tumor promóció gátlása, xantin-oxidáz és mono-aminoxidáz enzimek gátlása, égés/hámsérülés esetén hámosodás serkentése.
A flavonoidok fiziológiai hatásairól fontos tudni, hogy főleg az emésztő- és keringési rendszerben hatnak. Inaktiválják a szabadgyököket, a biomembránok foszfolipid rétegében gátolják a lipidperoxidációt, csökkentik az oxidált LDL arányát, azaz csökkentik az arteriosclerosis veszélyét. Gátolják a thrombocyta aggregációt, csökkentik a thrombus képződést. Fokozzák az érfalak stabilitását.
Igazolt a daganatellenes hatásuk, elősegítik az E-vitamin regenerációját, növelik a C-vitamin és a ß-karotin szintet, csökkentik a serum triglycerid szintet. Csökkentik a diabetes mellitus hosszú távú szövődményeit, továbbá antivirális, antibakteriális, antiallergén hatással rendelkeznek
A termék egy speciális eljárással készült gyümölcslé koncentrátum. A feldolgozás során a leszüretelt gyümölcsökből darálást követően préseléssel nyerik ki a levet, majd az egyéb növényi részektől szűréssel történő elválasztás után egy többlépéses molekulaszeparációs módszerrel egy adott molekulatömeg tartományban feldúsított koncentrántumot állítanak elő. Ebben a tömegtartományban vannak a növényi polifenolok. A feldolgozásra kerülő gyümölcsök fajta és termőhely válogatottak, illetve az adott flavonoid, illetve rezveratrol tartalma az érés időszakában jelentősen változik és egy rövid idő intervallumban mutatja a maximumot. A szerves komponensekre vonatkozó vizsgálatokat a Debreceni Egyetem Szerves Kémiai Tanszékén, valamint a Micromass cég (Anglia) hollandiai laboratóriumában a szervetlen összetevők meghatározását a Szent István Egyetem Élelmiszerkémiai Tanszékén végezték el a gyártó cég (Crystal Institute) megbízásából.
A mérések eredményeképpen a Flavin7 összpolifenol tartalma 216,4 g/l, mely jelentősen meghaladja az átlagos – szakirodalomban publikált gyümölcslevekre jellemző értéket. Ilyen módon megállapítható, hogy 5 ml Flavin7 elfogyasztása hozzávetőlegesen 1-7 kg gyümölcs elfogyasztásával egyenértékű a polifenol felvétel tekintetében.
A gázkromatográfiás vizsgálatok eredményeképpen megállapítható, hogy a termék nagy számú illékony komponenst tartalmaz, amelyek főként aroma anyagok. Ugyanakkor az elemzések egyértelműen azt igazolták, hogy a termék semmilyen, hazánkban forgalomban levő, vagy a nemzetközi tiltólistákon szereplő peszticid maradványt nem tartalmaz. A fenolos vegyületek az UV fény hatására különböző foto-izomerizációs folyamatokon mehetnek keresztül, amely nem kívánatos átalakulásokhoz vezethet. Tehát a termék készítése, tárolása során a fényhatásokat ki kell zárni, illetve a minimálisra kell csökkenteni, a kész Flavin7-et pedig sötét üvegben kell tárolni.
| |