Tudományos eredmények
2005.02.14. 19:28
„Ebben a munkában in vitro mérési adatokat szolgáltatunk arra, hogy mind a Flavin7, mind a Flavin7 Prémium valóban jelentős mértékben gátolni tudja az emberi perifériás vér fagocita sejtjei által gerjesztett oxigén szabadgyökök képződését in vitro.”
„Több betegség létrejöttében mutatható ki az OSZGY molekulák részvétele, mint pl. az atherosclerosis vagy a tumorok, de az öregedési folyamatokban is igazolható a szerepük. Bár a szervezeten belül több 'antioxidáns' enzim és anyag specializálódott arra, hogy közömbösítse a szabadgyökök kóros hatásait. Mégis természetes igényként merül fel az utóbbi években világszerte, hogy mesterséges úton, ételek vagy italok formájában, lehetősége nyíljon egy-egy személynek a saját 'antioxidáns-kapacitásának' fokozására."
„Ebben a munkában in vitro mérési adatokat szolgáltatunk arra, hogy mind a Flavin7, mind a Flavin7 Prémium valóban jelentős mértékben gátolni tudja az emberi perifériás vér fagocita sejtjei által gerjesztett oxigén szabadgyökök képződését in vitro.”
„500 mikroliter heparinnal alvadásgátolt, pufferelt fiziológiás sóval 1:3 arányban hígitott emberi perifériás vérhez adtunk 350 mikrogramm zimozant (pékélesztő gombafal kivonatot). Ezeket a szemcséket a vér fagocitasejtjei elkezdték bekebelezni. A bekebelezés, a 'fagocitózis' során a sejtekben oxigén szabadgyökök, főként szuperoxid anionok keletkeztek.”
„A Flavin7 és Flavin7 Prémium hatásait 10-150 mikroliternyi térfogataik hozzáadásával vizsgáltuk 1 mm-es végtérfogatban. A gátló hatást olyan 'kontroll'-rendszerhez hasonlítottuk, amiben nem volt flavonoid származék. Az itt kapott értéket tekintettük 100 %-nak.”
„Mind a Flavin7, mind a Flavin7 Prémium 25 mikroliter/mml koncentrációban kb. 50 %-os gátló hatással rendelkezik a perifériás fagocita sejtek szabadgyökképző képességére in vitro. 50 mikroliter/mml koncentrációban és e fölött a gátló hatás átlagosan 70 %.”
Prof. Dr. Sipka Sándor egyetemi tanár MTA doktora
|